PETRONAS Sprinta Beri Impak Besar Terhadap Quartararo Sebagai Rookie Terbaik

0
1503


TAHUKAH anda formulasi minyak enjin motosikal dihasilkan PETRONAS Sprinta memainkan peranan penting dalam melonjakkan prestasi pasukan lumba MotoGP?

Segalanya dibuktikan pada ujian pramusim di Valencia apabila duo pelumba PETRONAS Yamaha SRT, Fabio Quartararo dan Franco Morbidelli membuktikan kehebatan prestasi jentera Yamaha YZR-M1 apabila masing-masing mencatatkan keputusan masa kompetitif.

Malah, Quartarao meraih petak pertama (pole position) sebanyak enam kali dan tujuh podium sepanjang 2019 termasuk pusingan akhir di Valencia. Beliau juga pelumba kedua paling banyak merebut petak pertama musim lalu selepas juara MotoGP 2019, Marc Marquez. Ingat, Quartararo ialah rookie MotoGP 2019 yang kali pertama memegang hendal jentera kelas premier di bawah pasukan satelit.

BACA >>> Petronas Perkenal Minyak Enjin Sprinta dengan Teknologi UltraFlex, Harga Mula RM15

APAKAH RAHSIANYA?

Memang tidak keterlaluan untuk kita mengakui kejuruteraan dan produk bendalir PETRONAS memainkan peranan penting dalam melonjakkan prestasi jentera Yamaha walaupun itu bukan jentera pasukan pengilang (factory) yang mendapat kemas kini paling terbaik.

BAGAIMANAKAH PETRONAS SPRINTA DIBANGUNKAN?

Minyak enjin PETRONAS Sprinta sememangnya dibangunkan mengikut karakteristik YZR-M1 bagi meningkatkan prestasi dan ketahanan enjin selain memberikan kebersihan terbaik. Pembuatan minyak enjin Sprinta itu pula dihasilkan menggunakan minyak asas PETRONAS menerusi fasiliti penapisan minyak di Melaka dan disempurnakan dalam masa kurang setahun.

Pada GP Belanda musim lalu, selepas meraih petak pertama, Quartararo turut terlibat dalam barisan pembentangan pasukannya untuk mengumumkan gabungan PETRONAS Sprinta dengan PETRONAS Yamaha SRT, terdiri daripada Pengarah Urusan di Jabatan Pengurusan Jenama dalam Komunkasi Strategik Kumpulan, Noor Afiza Mohd Yusof; Ketua Kajian dan Penyelidikan (R&D) Penyelesaian Teknologi Bendalir, Dr Andrea Dolfi; Prinsipal PETRONAS SRT, Dato Razlan Razali dan Pengurus Pasukan PETRONAS Yamaha SRT, Wilco Zeelenberg.

BACA >>> RON95 E4M Siap Sedia Diisi di Semua Stesen Petronas Seluruh Negara

Noor Afiza berkata;

“PETRONAS bermotivasi tinggi untuk memanfaatkan MotoGP bagi menunjukkan teknologi, produk dan orang kami. Apabila kami buat kali pertama memulakan projek membangunkan Sprinta, garis masa yang diberikan adalah dua tahun, tetapi dalam masa kurang setahun, kami sudah berjaya mengasimilasikan dua produk untuk motosikal – Tutela (minyak gear) dan Sprinta (minyak enjin).

“Kami bangga dapat sampai ke tahap pencapaian ini dalam tempoh singkat dan ada Fabio untuk raih petak pertama dan menamatkan perlumbaan di podium yang menjadikan debut PETRONAS Sprinta sangat istimewa!”

Razlan menambah;

“PETRONAS  melakukan debut minyak enjin Sprinta untuk Yamaha YZR-M1 dan dihadiahkan petak pertama dan satu podium. Ini sokongan hebat untuk kepakaran teknikal mereka dan hadiah yang memang patut diterima atas sokongan yang mereka berikan kepada pasukan ini. Ini pasukan yang sangat gembira hari ini, tetapi kami kekal fokus untuk menambah baik dan berikan terbaik yang kami mampu.”

Wilco pula, yang juga bekas pelumba GP dengan rekod tiga podium berkata;

“Pembakaran enjin MotoGP, RPM dan suhu sangat menakjubkan – sangat tinggi – dan untuk membangunkan minyak enjin prestasi tinggi dalam tempoh masa singkat yang mampu bekerja baik adalah sangat mengagumkan dan kami  sepasukan sangat gembira.

Bagi Dr Andrea Dolfi selaku ketua R&D berkata;

“Ini ialah pengalaman yang menakjubkan buat kami kerana kami ditugaskan dengan garis masa ketat untuk memberikan keputusan penting. Kami bermula dengan Tutela kerana itu ialah produk yang paling kami ambil berat: kotak gear adalah  paling penting untuk keselamatan pelumba. Jika ada sesuatu rosak, ia kemungkinan besar boleh terkandas, patah dan pelumba boleh kemalangan ketika menunggang dalam kelajuan 300kmj.

“Kemudian lihat kepada prestasi diberikan dan ketahanan menerusi Sprinta. Ketahanan ialah elemen penting dalam sukan permotoran kerana tiada makna berlumba pantas dan ada banyak kuasa jika anda rosakkan enjin atau tidak dapat tamatkan perlumbaan.

“Kunci bagi kejayaan ini yang kami mula menikmatinya sekarang adalah hasil kolaborasi antara kami (PETRONAS) dan Yamaha.

Akhir sekali, Quartararo menjelaskan;

Quartarao berdiri di kanan sekali.

“Kami dapat menyesuaikan diri dengan pantas untuk jentera ini dan di Qatar kami sudah rasa Yamaha dalam kondisi yang baik untuk pasukan ini. Saya fikir kami rasa selesa ada di sini, dengan semua rakan kongsi, orang sekeliling dan sokongan pakar seperti PETRONAS, ia seperti satu keluarga,  dan ini sangat penting dalam MotoGP.”